Augaliniai gėrimai: ar jie tikrai tokie sveiki ir geresni už karvės pieną?

Daina Grigutienė

8/22/20246 min skaitymo

Problema su karvės pienu

Gyvūninės kilmės pieno produktai, tokie kaip karvių, avių ir ožkų pienas, istoriškai buvo svarbūs mitybos šaltiniai, ypač Europoje. Šie produktai aprūpino mūsų protėvius būtinomis maistinėmis medžiagomis ir patenkino jų kalorijų poreikį. Tradiciniai pieno produktai: natūralūs ir maistingi Anksčiau gyvuliai buvo šeriami natūraliu pašaru, o iš jo gauti produktai buvo perdirbami tradiciškai: žalias pienas ir rauginto pieno produktai buvo plačiai paplitę, juose buvo daug aktyvių fermentų ir bakterijų. Šie ne tik padėjo virškinti, bet ir sustiprino imuninę sistemą bei apsaugojo nuo kenksmingų mikrobų. Pasterizavimas ir homogenizavimas Svarstant apie pieno produktus, be gyvulių šėrimo, labai svarbus vaidmuo tenka pasterizavimui ir homogenizavimui.

  • Pasterizavimu (trumpalaikiu aukštu kaitinimu) siekiama sunaikinti kenksmingas bakterijas, tokias kaip salmonelės, tačiau jos šalutinis poveikis denatūruoja ir sunaikina baltymus bei fermentus. Kyla abejonių, ar šviežias žalias pienas negali apsisaugoti nuo patogenų dėl jame natūraliai esančių bakterijų? Pasterizuojant sukuriamas biochemiškai modifikuotas produktas, kuris dažnai yra blogiau toleruojamas. Natūralūs fermentai, tokie kaip laktazė ar lipazė, gali pagerinti pieno virškinimo procesą. Tačiau dabartinis mokslinis statusas nepatvirtina šių teiginių ir nepripažįsta jokio teigiamo žalio pieno poveikio, palyginti su pasterizuotu pienu.

  • Homogenizuojant pienas aukštu slėgiu spaudžiamas per smulkius purkštukus, kad riebalų lašeliai tolygiai pasiskirstytų visame skystyje. Šis procesas reiškia, kad riebalai nenusėda ant paviršiaus ir pienas išlaiko vientisą konsistenciją. Nors homogenizacija pirmiausia naudojama dėl estetinių priežasčių ir siekiant pailginti galiojimo laiką, kyla susirūpinimas dėl galimo neigiamo poveikio sveikatai. Homogenizacijos kritikai teigia, kad maži riebalų lašeliai gali lengviau kirsti žarnyno barjerą nesuvirškinti, ypač jei yra žarnyno epitelio sutrikimas (nesandarus žarnznas). Šis teiginys atitinka daugelio žarnyno ekspertų empirinius stebėjimus, tačiau klinikiniame moksle jis dar nebuvo įrodytas. Šiuolaikinė pieno gamyba: sveikatos problemų priežastys


Pieno produktai jau tūkstančius metų buvo esminė daugelio kultūrų mitybos dalis. Daugelis šiuolaikinių sveikatos problemų, tokių kaip uždegimai ir netoleravimas, atsirado tik industrializavus pieno gamybą. Šiandien pieno produktai dažnai gaunami iš gyvūnų, kurie laikomi nenatūraliomis sąlygomis. Šiuolaikinėse karvių veislėse dažnai yra daugiau A1 kazeino – baltymo, susijusio su uždegimu. Beje, pieno toleravimą galima pagerinti šiek tiek pakaitinus (40 °C). Išvada gyvulinio pieno tema Iš esmės nereikėtų bijoti gyvulinės kilmės pieno produktų, o pripažinti jų pridėtinę vertę ir, jei reikia, vartoti kokybiškai ir, jei įmanoma, natūraliai.

Ar augalinis pienas yra geresnė alternatyva?

Trumpai tariant: taip, bet tai priklauso nuo produktų pasirinkimo. Kokybiški žali pieno produktai, tokie kaip jogurtas ir sviestas, prieinami tik nedidelei daliai gyventojų. Daugumai žmonių augalinio pieno alternatyvos yra geras pasirinkimas – bet kokios? Omega-3 ir Omega-6 santykis Daugelio augalinių gėrimų problema yra nepalankus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis. Siekiant pagerinti tekstūrą, dažnai pridedama augalinių aliejų, tokių kaip saulėgrąžų ar rapsų aliejus. Šiuose aliejuose yra daug daugiau omega-6 nei omega-3, kurios gali skatinti uždegimą organizme. Todėl įsitikinkite, kad omega-3 suvartojate subalansuotai, pavyzdžiui, per žuvį, jūros gėrybes ar ekologiškus kiaušinius, ir rinkitės augalinius gėrimus be aliejaus.Arba taip pat galite naudoti kokosų, ryžių gėrimus arba pasigaminti savo augalinį pieną.

Priedai:

Pramoniniu būdu gaminamuose augalinės kilmės gėrimuose dažnai yra priedų, gerinančių skonį, konsistenciją ir galiojimo laiką. Ne visi priedai savaime yra blogi, tačiau verta atidžiai perskaityti etiketes. Ypač reikėtų vengti cukraus, kuris dažnai yra užmaskuotas kaip žalias cukranendrių cukrus. Maistinės medžiagos ir antinutrientai.Maistinių medžiagų kiekis augaliniame piene labai skiriasi nuo karvės pieno. Nors karvės piene gausu kalcio ir vitamino B12, augalinės kilmės alternatyvos turi daugiau balų dėl jų polifenolių, kurie gali turėti daug sveikatai palankaus poveikio. Vitaminų ir mineralų biologinis prieinamumas augaliniuose gėrimuose, ypač avižose, kartais yra problemiškas.

  • Fermentacija gali padidinti vitaminų ir mineralų biologinį prieinamumą augalinės kilmės pieno pakaitaluose ir suskaidyti kai kurias maistines medžiagas bei polifenolius, kurie slopina maistinių medžiagų įsisavinimą. Todėl pasirūpinkite, kad augaliniame piene būtų naudojami fermentuoti grūdai, pavyzdžiui, raugintos avižos.

Ar avižų pienas kenkia cukraus kiekiui kraujyje?

Avižų pienas vis dažniau kritikuojamas dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje. Dėl gamybos metodo daugelyje augalinių gėrimų yra natūralaus cukraus. Kai avižų pienas vartojamas atskirai, cukraus kiekis kraujyje iš tikrųjų gali greitai pakilti. Nuolatinis cukraus kiekio kraujyje padidėjimas gali paskatinti uždegimą, greitesnį odos senėjimą ir net diabetą. Tačiau avižų pienas retai geriamas vienas, bet dažnai naudojamas kartu su baltymais ir skaidulomis, pavyzdžiui, į košę.

Koks yra geriausias augalinis pienas?

* Avižų pienas

privalumas: regioninis ir ekologiškas, pigus, neturi antimaistinių medžiagų, ß-gliukanų, geras skonis.

trūkumas: mažas baltymų kiekis, kalorijų ir cukraus kiekis, daugiausia saulėgrąžų aliejus, daugiausia glitimo pėdsakai.

* Sojų pienas

privalumas: didelis baltymų kiekis, visos nepakeičiamos aminorūgštys.

trūkumas: dažnai blogai toleruojamas, daug Omega-6, kai kurie genetiškai modifikuoti.

* Migdolų pienas

privalumas: mažai kaloringas, vitaminas E, gerai toleruojamas.

trūkumas: mažas baltymų kiekis, aplinkos tarša.

* Ryžių pienas

privalumas: gerai toleruojamas, natūraliai saldus, neturi antimaistinių medžiagų.

trūkumas: mažas baltymų kiekis, didelis angliavandenių ir cukraus kiekis, dažnai užterštas arsenu.

* Kokosų pienas:

privalumas: gausu MCT, gerai toleruojamas, be pridėtinių aliejų.

trūkumas: mažas baltymų kiekis, stiprus kokoso skonis.

* Anakardžių pienas

privalumas: kreminės konsistencijos.

trūkumas: g ausu antimaistinių medžiagų, brangus, dažnai blogai toleruojamas.

Ar augalinės alternatyvos tikrai yra tvaresnės ir palankesnės aplinkai?

Daugeliui žmonių, renkantis augalinį pieną, dėmesys kreipiamas ne į sveikatos, o į aplinkosaugos aspektus. 2023 m. atliktame tyrime, paskelbtame žurnale „Current Environmental Health Report“, -karvės pienas buvo lyginamas su įvairiomis augalinėmis alternatyvomis. Augalinės kilmės pieno alternatyvos paprastai išskiria mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir sunaudoja mažiau vandens nei karvės pienas. Tai ypač pasakytina apie sojų, avižų, žirnių ir kokosų pieną, o migdolų pienas yra išimtis dėl didelio vandens suvartojimo. Atsižvelgiant į šias aplinkybes, atrodo, kad augalinis pienas yra tvaresnis pasirinkimas. Tačiau lyginant tvarumą problema yra ta, kad įprastinė gyvulininkystė yra žymiai blogesnė nei ekologinė, tradicinė gyvulininkystė. Nors karvės pienas kažkada buvo laikomas vertingu maistu, dabar augalinis pienas yra geresnė alternatyva daugeliui žmonių. Žemiau rasite tiesioginį pieno variantų palyginimą, kad galėtumėte priimti savo sprendimą. Žemiau rasite tiesioginį pieno variantų palyginimą, kad galėtumėte priimti savo sprendimą.

Karvės ar ožkos pienas Baltymai - 3,4g /100ml didelę biologinę vertę, dažnai netoleruojantis kazeino Cukrus - 5 g 100 ml laktozės. Pats laktozė yra aukštos kokybės cukrus. Daugelis žmonių turi netoleranciją Riebalai - 3,5-4,2 g/100 ml aukštos kokybės plataus spektro riebalų rūgščių, priklausomai nuo kokybės Skaidulos - Neturi

Augalinis pienas

Baltymai - Beveik nėra baltymų, išskyrus sojų pieną (maža biologinė vertė) Cukrus - tarp 2-5g cukraus /100ml Riebalai - Didesnė Omega -6 dalis Skaidulos - Beveik neturi skaidulų, išskyrus Avižas.

MIGDOLŲ PIENAS Ingredientai maždaug 1 litrui gatavo pieno:

- 600-750 ml filtruoto vandens

- 100 g migdolų (mirkykite 24 valandas)

- 100 g graikinių ar kitų jūsų pasirinktų riešutų (mirkykite 24 valandas)

- 2-4 datulės be kauliukų (nebūtina)

- 25 g abrikosų kauliukų (mirkykite 8–24 valandas) (nebūtina)

- 1 žiupsnelis burbono vanilės miltelių.

Paruošimas:

Visus ingredientus sutrinkite blenderiu ar mikseriu iki kreminės masės. Gautą mišinį supilkite į marlinį maišelį ir išspauskite skystį į dubenį. Išspaustą pieną supilkite į stiklinę talpą ar butelį ir pastatykite į šaldytuvą. Šaldytuve pienas išsilaiko 1-3 dienas. O iš gautų migdolų išspaudų galima pasigaminti migdolų sausainius.

Augalinis pienas dažnai yra sveikesnis pasirinkimas, jei kreipiate dėmesį į kokybę, individualius poreikius ir subalansuotą mitybą. Įsitikinkite, kad pienas turi gerą Omega-3 santykį. Venkite nereikalingų priedų. Jei įmanoma, pasigaminkite savo augalinį pieną. Gyvūnų pienas pats savaime nėra blogas, tačiau jį reikia vartoti sąmoningai. Palaikykite stabilų cukraus kiekį kraujyje fiziniais pratimais ar tinkamais maisto deriniais. Tiesiog išbandykite įvairius variantus ir atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiasi jūsų kūnas.

Migdolų pieno gaminimą rasite čia: https://www.facebook.com/reel/1040389544360719

Šaltiniai: